De Heulhoeve
In de Heulhoeve in Hoeven zijn Joris en Chantal van Aart reeds de vierde generatie die aan het roer staan van de biologische tuinderij. Anno 2021 doen ze dat meer en meer klimaatneutraal en mochten Sjef en Wilma zich volledig laten gaan bij een permacultuur-ontwerp in een kas van 5500m² en 3500m² buiten.
Biologisch omdenken
Biologisch kweken doen ze reeds sinds 1990, maar in het begin teelden ze in Hoeven vooral aubergines, komkommers en tomaten met buisverwarming. Het succes van hun winkel en webwinkel - “in 2003 waren we bij de eersten dit dit deden” - liet hen toe om alsmaar meer een ruimere vruchtwisseling toe te passen. Daarnaast wilden ze ook graag meer klimaatneutraal beginnen werken. Concreet betekent dat in het voorjaar bladgewassen en “geen intensieve teelten zoals komkommers of tomaten waarbij je moet stoken”. In co-creatie met Sjef en Wilma gingen ze meer op zoek naar een biologisch evenwicht. De grootste moeilijkheid daar was vooral het omdenken van de teelt van éénjarigen naar meerjarigen en het evenwicht toe te laten tussen de verschillende planten en insecten.
Van komkommers naar kaki’s
Zowel de binnenruimte in de kas als de buitenruimte werden multifunctioneel ingezet. Het doel was om een langgerekt oogstsysteem te creëren met allerlei unieke producten.
Belangrijk daarbij was om te kiezen voor soorten en smaken die je niet zomaar in de supermarkt zou vinden en mensen zouden verrassen. Uiteindelijk werd er gekozen voor een mix van soorten waaronder pawpaw, kaki, walnoot, vijg, taybes, braamboos, honingbes, krent, hazelnoot, olijfwilgbes, kiwi, zwarte bes, kruisbes. Joris combineert dit bewust met éénjarigen die minder goed houdbaar zijn zoals raapsteeltjes, radijsjes en rucola om allemaal extra verse producten aan te bieden.
Joris en Chantal hebben nog een heleboel toekomstplannen. Zo denken ze aan de mogelijkheid om hun klanten zelf te laten plukken en ook kippen te integreren in het systeem. Het zou alleszins schitterende Omega 3 eieren opleveren door de klaver die tussen de rijen werd gezaaid. Momenteel is de Heulhoeve alleszins een prachtig voorbeeld van hoe een kas perfect kan omgevormd worden tot een “proefstation van permacultuur”.